Sajtos-túrós rudacskák

Összetevők:

  • 100 g rizsliszt
  • 200 g szinte bármilyen más liszt/keverék (nálam Old Millers’ Old Miller lisztjére esett a választás)
  • 150 g zsiradék (nálam ez most disznózsír volt… igen… ebbe kell, ettől lesz igazán omlós)
  • 200 g túró
  • 1 nagy ek tejföl
  • 10 g só
  • 80 g reszelt trappista sajt
  • 1 tojás sárgája
  • tojásfehérje a kenéshez
  • 100 g reszelt trappista sajt a tetejére, de lehet magokkal is szórni

Elkészítés:

200 fokra előmelegítjük a sütőt alsó-felső sütési módon.

Száraz hozzávalókat elkeverjük alaposan, mehetnek bele a nedvesek, majd kézzel egynemű tésztát gyúrunk.

Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe, majd lisztezett felületen 7-8 mm vastagra nyújtjuk, megkenjük tojásfehérjével és megszórjuk sajttal, magokkal, felszeleteljük tetszés szerint. Megnőnek sütés közben, így igyekezzünk minél vékonyabbra szeletelni. Célszerű széles lapáttal felvenni, és át tenni a sütőpapírral bélelt tepsire, mert szeretnek szétesni, elszakadni nyersen. Továbbá, hagyjunk nagy helyett közöttük, mert megnőnek sütés közben, ahogy említettem. 20 perc alatt aranybarnára sülnek.